Mesh Ağ Teknolojileri

Serhat Evcim
2 min readDec 2, 2023

--

https://boosthigh.com/wp-content/uploads/2019/07/1-kopia.jpg

IoT’nin hayatımıza girmesiyle birlikte iletişim teknolojilerinin gelişimi hız kazandı ve bu süreçte kablosuz ağlar önemli bir rol oynuyor. Bu ağların içinde özellikle mesh ağları, iletişim dünyasında önemli bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Bu makalede, mesh ağlarının ne olduğunu, faydalarını ve nerelerde kullanılabileceğini yüzeysel olarak inceleyeceğiz.

Mesh Ağları Nedir?

Mesh ağları, düğüm adı verilen cihazların birbiriyle doğrudan veya dolaylı olarak iletişim kurabildiği bir ağ tipidir. Bu ağlar, genellikle birbirine yakın cihazların oluşturduğu düğümlerden oluşur ve her düğüm, ağın bir parçası olarak diğer düğümlerle haberleşebilir. Mesh ağları sayesinde kablosuz haberleşme sistemler daha stabil, esnek ve geniş kapsamı olan bir yapıya dönüştürülebilir.

Mesh Ağlarının Faydaları

1. Sağlamlık ve Güvenilirlik

Mesh ağları, her düğümün birbiriyle doğrudan iletişim kurabildiği için ağın sağlamlığını artırır. Eğer bir düğüm arızalanırsa veya ağda bir kesinti olursa, veriler hâlâ diğer düğümler aracılığıyla iletilmeye devam edebilir. Bu şekilde iletişimin kesilme riski en aza indirgeniz. Doğal afetler, savaş gibi olumsuz durumlarda hücresel ağlarda kesintiler olabilir. Bu durumlarda kritik öneme sahip sistemler (İçme suyu hatlarının yönetimi, petrol ve boru hatlarının takibi, enerji sistemlerinin yönetimi gibi) için mesh network ile yedek bir iletişim kanalı kritik sistemlerin devamlılığı için hayati öneme sahiptir.

2. Geniş Kapsama Alanı:

Mesh ağları, düğümlerin birbirleriyle iletişim kurarak geniş bir kapsama alanı oluşturmasına izin verir. Mesh ağları sayesinde büyük bir endüstriyel tesiste kapsama alanı oluşturulabileceği gibi büyük bir şehir içinde bir kablosuz haberleşme ağı kurulabilir.

3. Ölçeklenebilirlik:

Mevcut bir mesh ağına yeni düğümler eklemek, mesh ağlarında genellikle kolaydır. Bu sayede mesh ağlarında ihtiyaca göre uygulamalar için hızlıca ölçeklenebilir.

4. Düşük Güç Tüketimi:

Mesh ağları, enerji verimliliği açısından da avantajlıdır. Düğümler, doğrudan iletişim kurmak yerine diğer düğümler aracılığıyla veri ilettiği için enerji tasarrufu sağlar.

Mesh Ağlarının Kullanım Alanları

1. Akıllı Ev Sistemleri:

Evlerde ve binalarda mesh ağları ile akıllı cihazlar arasında veri iletişimi hızlı ve güvenilir bir şekilde sağlanabilir.

2. Şehir İçi Ağlar:

Şehirlerde RF sistemleri gibi kablosuz iletişim teknolojileri ile entegre edilmiş mesh ağları, şehir içinde geniş kapsama alanları oluşturabilir ve çeşitli uygulamaların bu ağ üzerinden çalışması sağlanabilir. Akıllı şehir uygulamalarında mesh ağları farklı uygulamalar için tercih edilebilir. İçme suyu tesislerinin ve arıtma tesislerinin yönetimi, enerji tesislerinin yönetimi, park ve bahçe sulamaları ve aydınlatmaları gibi uygulamalarda mesh ağları kullanılabilir.

3. Endüstriyel Uygulamalar:

Fabrikalar ve endüstriyel tesislerde, makineler, endüstriyel cihazlar (plc, hmi panel, sensörler vb.) arasında güvenilir iletişim sağlamak için mesh ağları kullanılabilir.

Sonuç

Kablosuz mesh ağları, günümüzde iletişim teknolojilerinin önemli özelliklerinden birisi haline gelmiştir. Sağlamlıkları, geniş kapsama alanları, ölçeklenebilirlikleri ve düşük güç tüketimleri sayesinde RF sistemleri gibi kablosuz iletişim teknolojileri için ideal bir çözüm sunarlar.

Kurucu ortaklarından olduğum Roltek Teknoloji firmasında mesh destekli RF teknolojileri üzerine çalışmalarımız neticesinde mesh ağlarını RF modemlerimize dahil ettik. ModProBus-ISM842 RF Modem lisans gerektirmeyen frekans bandında çalışır ve mesh ağ kurulmasını desteklemektedir.

Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

--

--

No responses yet